V.P.Borovička: Případ Gordona Lonsdala

Literatura faktu! Špionážní drama! Hned v první kapitole sledujeme osud Harryho Houghtona, ale časem pochopitelně dojde i na Gordona Lonsdalea. Borovičkovský špionážní příběh a jak sám autor dodává v doslovu:

Špionáž je řemeslo staré jako historie lidstva. V pohnutých dnech našeho století se stalo zpravodajství strategickou zbraní i prostředkem politické taktiky. Hodně se už napsalo o věhlasu britské Secret Intelligence Service, jsou známy akce tajné služby Spojených států. Kdo však je soupeř na druhé straně hřiště? Sovětská zpravodajská služba byla až donedávna doslova opředena tajemstvím. Za stalinismu bylo slyšet hlasy, že žádná neexistuje, nový řád prý nepotřebuje vyzvědače. Na druhé straně se proslýchalo, že prý je nejlepší na světě. Pak dostal Richard Sorge vysoké vyznamenání in memoriam.
   Snažil jsem se nahlédnout pod oponu tajemství. iž před lety jsem se pustil do kroniky akcí tajných služeb (Tajemství špionáže), sledoval jsem dějiny špionáže od biblických dob až po naše časy. Proto jsem chtěl zaplnit ono bílé místo na mapě operací neviditelné fronty, na němž sice nebylo napsáno hic sunt leones, kde však vyzýval otazník za jmény rozvědčíků.
   "Případ Gordona Lonsdala" je samostatnou kapitolou z rozsáhlejší práce "Mistři tajné služby". Snažil jsem se s největší možnou objektivitou vystopovat, jak to doopravdy bylo. Historie tajných služeb je ale oblastí, v níž nelze vždy odlišit pravou informaci od podvržené, proto nechci vydávat svoji verzi případu za absolutní. V tomto oboru se objevuje pravda někdy až po dlouhých letech. A jindy vůbec ne.


V roce 1969 vydalo Lidové nakladatelství jako svou 1230 publikaci. Náklad neuveden.

Žádné komentáře: